Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 juni 2012

De reis van de gum


De reis van de gum

Een gum is een hulpmiddel van rubber of kunststof om lijnen of teksten te verwijderen die met potlood gemaakt zijn. Voor het verwijderen van inkt is een hardere gum nodig dan voor het verwijderen van potloodstrepen. Deze gum heeft vaak een licht schurende werking. Bij het gebruk van gum ontstaan korreltjes die de gebruiker dan kan wegvegen of weg blazen. Als een gum te vaak gebruikt is kan er grafiet op het oppervlak achterblijven, of lelijke plekken op je papier maken. Wanneer een gum is verdroogd kan men hem beter niet gebruiken, want hij kan dan gemakkelijk verbrokkelen en hij kan strepen achterlaten.

In 1770 ontdekte de Britse chemicus Joseph Priestley per ongeluk dat potloodstrepen konden worden verwijderd door er over heen te wrijven met een stukje rubber. Kleine stukjes rubber werden vanaf dat moment verkocht als gum.

De grondstof is dus rubber, meer dan dat is het niet! De grondstof wordt gemaakt als blokjes, rondjes, hartjes, bloementjes. In alle kleuren van de regenboog, met printjes. Zo gek als je ze maar wil krijgen. Vervolgens komen ze in de groothandel waar je een hoeveelheid gum kan inkopen in het formaat en kleur dat de detaillist dat wil hebben. Vervolgens komen ze in de winkel te liggen, vaak zijn dit kantoor boekhandels of zit te gum op de achterkant van een potlood vast. Ook heb je vul gum potloden. Je kunt steeds een nieuw gummetje boven op doen zodat je een potlood hebt met gum vulling. Ik heb bijvoorbeeld mijn gum bij de boekwinkel gekocht en ik doe er al een paar jaar mee. Ik gebruik mijn gum niet vaak als ik er nu bij na ga denken.

Het is interessant om te weten waar zo’n klein voorwerp vandaan komt en hoe het bij jou is gekomen. Dit vraag je jezelf nooit af, maar als je ook daadwerkelijk op onderzoek uitgaat is het best interessant. Ik dacht zelf dat een gum uit meer grondstoffen bestond en had nooit gedacht dat het van rubber was.


Het begint allemaal met een beetje rubber wat gemaakt wordt van latex, een sap van de Braziliaanse rubber boom. Dat laten ze stollen en rollen ze in dunne plakken die gedroogd worden. Nu heb je rubber. Van die rubber worden klompjes gemaakt en geverfd in bepaalde kleurtjes en in figuurtjes gesneden. Nu heb je gummetjes. Deze gummetjes worden in fabrieken gemaakt en gaan door naar de detaillist die ze verkoopt aan de klant. Als je een gum gebruikt blijven er hele kleine dunne rubber snippertjes over die je normaal gesproken weg blaast of veegt. Van een gum blijft nauwelijks iets over. Het gene wat er over blijft komt in de prullenbak terecht en zie je verder niet meer terug, Het product wordt niet hergebruikt en tot een nieuwe gum gemaakt. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten