Totaal aantal pageviews

zondag 10 juni 2012

Vliegen, muggen en torren zorgen voor minder magen die knorren!


Vliegen, muggen en torren zorgen voor minder magen die knorren!

Tijdens de lessen van journalistiek hebben we het gehad over de problemen die heersen in de wereld. Hierdoor hebben we ingezien dat er heel veel problemen zijn, en hebben die besproken. Van al deze problemen moesten we er één kiezen en dit probleem gaan onderzoeken. Wij hebben gekozen voor het wereldwijde voedselprobleem. Het voedselprobleem is een enorm probleem in de wereld. ‘Honger’ dat is een woord waar veel mensen op de hele wereld dagelijks mee geconfronteerd worden. Wij willen dit gaan onderzoeken. Is er bijvoorbeeld wel echt een ‘probleem’? en welke oplossingen kunnen we daarvoor verzinnen? Er sterven per dag vijftig duizend mensen aan honger en dat zijn per jaar ongeveer achttienmiljoen volwassenen en tienduizend kinderen, dat is heel Nederland dat in één jaar tijd door honger is gestorven. Dit kunnen wij met stelligheid een groot probleem noemen.
Sinds 1990 zijn er al twee honderd zeventig miljoen mensen overleden aan honger!. Deze informatie hebben wij via de website www.dewereldvande vn.nl vernomen. Hierop staat duidelijk beschreven over hoeveel mensen het gaat en wat daadwerkelijk exact het probleem is in de wereld. Hiervoor willen wij graag een aantal oplossingen bedenken, zodat er minder mensen straks het woord ‘honger’ hoeven kennen. Ons hoofddoel is om voornamelijk mensen levens te sparen. In dit artikel is te lezen wat we aan dit probleem gaan doen, hoe we dat willen gaan doen en welke oplossingen we hebben gevonden voor dit wereldwijde probleem wat we echt moet stoppen!

Wat is een voedselprobleem?
Je spreekt van honger of ondervoeding als de bevolking niet genoeg of te weinig gevarieerd voedsel binnenkrijgt. Je hebt 2 vormen van ondervoeding, Kwantitatieve honger daarmee word bedoeld dat je te weinig voedsel binnenkrijgt, minder dan 2100 calorieën. Ten tweede heb je kwalitatieve honger, daarmee wordt bedoeld dat je niet genoeg complete voeding binnenkrijgt, je mist dus een aantal voedingsstoffen.  Na de tweede wereld oorlog besloot de Europese Unie dat er wat een de voedselproblemen gedaan moest worden. Het doel was ‘Nooit meer honger’ en moet voor 2015 worden verwezenlijkt. Boeren kregen veel subsidie met als gevolg daarvan een overproductie. Je spreekt van voedselzekerheid als er voldoende voedsel beschikbaar is, iedereen toegang heeft tot dit voedsel, stabiel voedsel en het moet cultureel aanvaardbaar zijn voor alle geloven.

Insecten oplossing voedselprobleem
Wij hebben een oplossing bedacht voor het voedselprobleem. Mensen hoeven door deze manier van eten minder ‘honger’ te leiden waardoor er meer mensen in leven zullen blijven! Onze oplossing is mensen insecten laten eten. In de landen waar enorm veel mensen honger moeten leiden leven erg veel insecten. Als hen daar bijvoorbeeld van muggen, sprinkhanen en overige insecten een gerecht van kan gaan maken zou dat een perfecte oplossing zijn. Volgens wetenschappers is het ook nog erg gezond om insecten te eten, er zitten veel eiwitten in wat erg goed voor je is. Ook lossen we het probleem op van vervelende insecten waar mensen alleen maar last van hebben. In het filmpje http://www.youtube.com/watch?v=Ugl_XAUeS_A is te zien hoe insecten nu al worden gebruikt in eten en hoe effectief insecten zijn in het eten zoals wij dat dagelijks kennen. Bijvoorbeeld roze koeken, Já die lekkere koeken die je overal in Nederland kunt kopen, daar zitten ook insecten in. Dit willen wij ook graag gaan toepassen in de landen waar mensen honger lijden. Niet met het eten van roze koeken, maar de mensen daar zelf laten koken met insecten

Duurzame landbouw zonder honger
De komende veertig jaar groeit de wereldbevolking met 40 procent tot 9 miljard mensen. Tegelijk is er nauwelijks nog bijkomende landbouwoppervlakte beschikbaar. Er is zelfs een toenemende druk op het landbouwareaal door de groeiende verstedelijking van de wereldbevolking. Ook de klimaatverandering kan een negatieve invloed hebben op de landbouwproductie. Uit een rapport van de econoom Nicholas Stem over klimaatwijzigingen, blijkt dat een temperatuurverhoging van 2 graden kan leiden tot een krimp van de graanoogst met ongeveer 5 procent. Hiervoor hebben we ook een oplossing; Duurzame landbouw, een landbouwsysteem dat zowel productief als efficiënt is, maar ook het milieu spaart. Het voedselaanbod moet worden verhoogt. In dat verband is het een van de grootste belangen dat de telers van landbouwgewassen, voedselproducten en handelaars in de rest van de voedselketen samen gaan werken. Bedrijven die technieken aanreiken om de productiviteit van de landbouw op een duurzame manier verhogen, als ook voedselproducenten en handelaars die inspanningen leveren, zullen op de lange termijn de uitgesproken winnaars zijn. Producenten als Danone en Unilever hebben in de loop der jaren allebei blijk gegeven aan hun boorstrekkersrol op het vlak van duurzame landbouw. Unilever werkt in het kader van zijn eigen programma rond duurzame landbouw, samen met telers om hun waterverbruik te verminderen door onder meer druppelirrigatie.

Dit zijn een aantal oplossingen van het voedselprobleem die wij gevonden hebben en waar we achter staan. Het is erg lastig om dit wereldwijde probleem op te lossen, maar als iedereen samenwerkt aan een betere toekomst is dit mogelijk! Bedrijven moeten niet meer alleen voor hen zelf gaan kiezen, maar moeten gaan samenwerken om zo meer op het milieu te letten, en minder werk hoeven te verrichten.

Vliegen, muggen en torren zorgen voor minder magen die knorren is de vraag waar we onderzoek naar hebben gedaan. Wij zijn er achter gekomen dat insecten dit probleem voor een deel goed kunnen oplossen. Het eten van insecten zorgt er voor dat het ongedierte waar we last van hebben verwijderd wordt en dat we daar onze maag mee gaan vullen. Zo lossen wij eigenlijk twee problemen op, het bestrijden van ongedierte en het verhelpen van het voedselprobleem. Het belangrijkste waar we achter zijn gekomen is dat bedrijven beter kunnen gaan samenwerken, samen sta je sterker en kunnen we met ze allen dit wereldwijde probleem oplossen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten