Totaal aantal pageviews

zondag 12 februari 2012

Journalistiek les 1.

De eerste les journalisitiek door een nieuwe leraar vond vandaag plaats. We hebben het vooral gehad over de vele vormen en definities van journalistiek. De beste omschrijving hiervan is: ‘het beroepsmatig verzamelen van actuele gegevens voor bepaalde publieksgroepen’. Een journalistiek bericht dient antwoord te geven op een aantal vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. J

Journalistiek wordt ook wel de vierde macht in een democratie genoemd. Sinds de gouden eeuw werd journalistiek als echt beroep gezin. Het is een vrij beroep het wordt vaak ‘het vrije woord’ genoemd.

Het is erg belangrijk dat de stukken die je schrijft objectief zijn. Ze moeten te controleren zijn. In een goede democratie heerst persvrijheid. Een krant moet perspectief zijn, je moet het uit verschillende punten kunnen benaderen. Wanneer je iets wilt schrijven moet je jezelf de vraag stellen: voor wie is dit interessant? Wanneer dat niet het geval is, wil niemand jou verhaal lezen. De bronverificatie is ook een belangrijk punt wat je moet vermelden bij het schrijven van een stukje. Van wie heb je de informatie? Die vraag moet je jezelf goed stellen! Je kunt niet zo maar wat opschrijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten